Det billigaste och snabbaste sättet att hitta alla byggvaror du behöver!

Meny

Lilla Skruvskolan

Lilla Skruvskolan

Lilla Skruvskolan

Lilla Skruvskolan

Lilla Skruvskolan


Rätt skruv kan göra stor skillnad. Vilken du ska välja beror på material, miljö, belastning, önskat utseende mm. Väljer du rätt är den rätt för jobbet, lätt att jobba med, snygg och håller länge. Därför har vi satt samman en liten skruvguide. Generellt kan man säga att ju tuffare miljö skruven utsätts för desto kraftigare material, eller ytbehandling, ska den ha.

 

Vanliga Spartyper

Spår: Var förr den enda typen, men den visades sig vara olämplig vid industriell tillämpning. Phillips: Används där det är viktigt att skruven sitter bra i bitsen, ex vis vid montage av gips- och spånskivor. Pozidriv: Används på träskruv, hare bättre kraftöverföring än Phillips. Torx: Används där stor kraft behövs vid monteringen, ex vis på trallskruv. Insexskruven: Medger ett högt åtdragningsmoment utan att skada hålet. Fyrkantsspår: Används där det är viktigt att skruven sitter bra i bitsen, men där skruvkraften inte är så stor. Sexkant: Dras bäst med fast nyckel eller hylsa i spärrnyckel.
 

Vanliga huvudformer
Försänkt (med och utan rillor): Huvudet försänks i underlaget (behöver då förfräsas). Har huvudet Rillor fräser de ner skruven vid försänkning. Trumpet: Utformad för att inte riva sönder ytan tex på papper ovanpå gips. Kullerförsänkt: Vanlig på polerade eller förnicklade skruvar. Snyggt, minskar risken för skarpa kanter runt skruvhuvudet. Kullrigt huvud: Används där självförsänkning inte fungerar, ex vis i plåt och vissa beslag. Flänshuvud: Med rillor som fräser ner ytan, för en försänkning av skruven. Sexkant: Används när man behöver kunna använda stor kraft vid inskruvningen. 

 

Topixgänga: Lätt att skruva i pga fräsrillor och hög stigning. För plåt och lättbalk: Tät gänga ger högt utdragsvärde. För trä: Med hög profil och stor stigning. För gips: Snabb och vass. Hi-Lo: gänga för stålregel och trä. Kombigänga för stål och trä. Hi-Lo med mot motgänga: För hård- och golvgips. Drar skruven mot underlaget. Multi Monti: Härdad gänga med låg höjd för betong. För stålbalk: Fin gänga ger högt utdragsvärde.  För plasttak: Har vingar som ytterligare vidgar skruvhålet vilket låter plasttaket röra sig utan att spricka.
 

 

Sågtandad: Kräver låg kraft eftersom spetsen sågar sig in i trääet. Topix-spets: Förborrande fräsrillor gör att spetsen inte spräcker virket. Utdragen spets: Utformad för att lätt tränga igenom plåt. Borrspets: Tar sig igenom även tjockare material. Spets för trä: Förborrande genom reducerad spets. Hiskuren spets/Cutter: Fiberskärande utformning reducerar indrivningskraft och sprickbildning. 


Material

Stål: Det vanligaste materialet. Går att härda, de flesta skruvar är ythärdade, men måste ytbehandlas för att inte rosta.     

Stål A2: Legerat stål med 18% krom och 8% nickel skyddar skruven från rost i allmänna utomhusmiljöer. 

Stål A4: Som A2, men med mer nickel och krom plus molybden som gör skruven syrafast. 

Mässing: En förhållandevis mjuk metall med tilltalande utseende, för skruvar till beslag, handtag mm. 

Aluminium: Används till montage av saker i aluminium, passar endast för skruvning i mjuka material. 


Ytmaterial

Lackering: Pulverlack på rostfria el- eller varmförzinkade fästelement höjer rostskyddet väsentligt.

Blank/obehandlad: Bör endast användas i temporära konstruktioner eller där det inte finns någon risk för korrosion.

Delta-protect: En zinkbaserad ytbehandling (C3)

Fosfatering: Endast lämplig för applikationer i inomhusmiljö. Tunt skikt gör att vassa spetsar bibehålls.

Varmförzinkning: Kallas även varmgalvanisering. Ger bra utomhusskydd.

Elförsinkning: Endast lämplig för bruk i skyddade lägen. Vanligen på trä- och gipsskruvar.

Rostfritt: Utmärkta antikorrosivt val. Har lång livsländ och stor tålighet mot mekanisk och kemisk påverkan. Bör inte användas i kontakt med vanligt stål pga att det enklare materialet kan skadas av galvanisk korrosion.

Förnickling: Endast för inomhusbruk. Ger fin och blank yta på beslag, handtag mm.

Protect 4: Samma klass som rostfria skruvar, men till ett lägre pris.

Gulkromat: Elförzinkning toppad med gulkrom, vilket ger en viss förbättring av rostskydd.


Skruvarnas olika korrosionsskydd (rostskydd)

 

Korrosivitetsklass: C1
Miljöns korrosivitet: Mycket låg
Exempel: Inomhus i varaktigt uppvärmda miljöer med låg fuktnivå.
Skruvens ytbehandling: Obehandlad/blank, Fosfaterad, Gulkromaterad, Förnicklad, Elförzinkad

 

Korrosivitetsklass: C2
Miljöns korrosivitet: Låg
Exempel: I ytterväggskonstruktioner som omger varaktigt uppvärmda lokaler och som är skyddade med tät ventilerad ytterbeklädnad.
Skruvens ytbehandling: Elförzinkad 20 my

 

Korrosivitetsklass: C3
Miljöns korrosivitet: Måttlig
Exempel: Konstruktioner som är ventilerade och skyddade mot direkt nederbörd, t ex takstolar, vinds- och kryprumsbjälklag, konstruktioner i icke varaktigt uppvärmda ventilerade byggnader eller lokaler med icke fuktalstrande verksamhet eller lagring, t ex fritidshus, kallgarage, kallförråd, ekonomibyggnader och uteluftsventilerade kryprum.
Skruvens ytbehandling: Lackerad, Varmförzinkad 45 my

 

Korrosivitetsklass: C4
Miljöns korrosivitet: Hög
Exempel: Konstruktioner som är oskyddade för väta eller är i direkt kontakt med mark, t ex byggnadsställningar, betongformar eller trallgolv utan regnskydd.
Skruvens ytbehandling: Rostfritt A2, Protect 4

 

Korrosivitetsklass:  C5-I
Miljöns korrosivitet: Mycket hög
Exempel: Industriella miljöer
Skruvens ytbehandling: Rostfritt A4