Det billigaste och snabbaste sättet att hitta alla byggvaror du behöver!

Meny

Lilla Stödmursskolan

Lilla Stödmursskolan

Lilla Stödmursskolan


Du kanske har avstått från att bygga mur för att det verkar svårt. Det är dock lättare än du tror och blockmurar kräver varken hjälp av murare eller specialverktyg. Se till att vara noga med passa in din konstruktion i våg, så att muren blir snygg och stabil. Vid stora belastningar behövs dock konstruktionsberäkningar och förstärkning med jordarmering. Här är en byggbeskrivning på hur du enkelt bygger en mur med en horisontal, obelastad yta ovanför muren.

Gräv ur

Gräv en ränna till grundläggningen, den ska vara ca 40-60 cm bred. Gräv djupare för högre murar och vid leriga jordar.

 

Bärlagret

Fyll ut med ca 25 cm icke tjälskjutande material (bärlager eller singel). Med hjälp av en markvibrator komprimerar du ytan väl så att den blir jämn och väl avvägd. Använd fiberduk vid lerig jord och bakom det dränerande material.

 

Passa in blocken

Placera blocken sida vid sida i hela murens längd, var noga med att understa skiktet är plant. Du kan behöva slå bort eventuella klackar på blocken för att nedersta planet ska bli plant. Använd vattenpass för att se till att alla block ligger horisontellt. Lägg därefter nästa skift med halvstens förskjutning, se till att klackarna ligger an mot det undre skiftets baksida.

 

Dränering

För att leda bort vatten från muren kan du använda dräneringsrör, dessa ska läggas bakom blocken. Återfyll upp till 300 mm djup bakom muren med icke tjälskjutande dräneringsmaterial (bärlagergrus eller singel).

 

Jobba med murskiften

Bygg inte hela muren direkt utan lägg två skift åt gången (jobba med vattenpass) och återfyll därefter med dräneringsmaterialet och Kkomprimera ytan väl.

 

Kapa stenarna

Använd vinkelslip eller huggmejsel för att kapa till avslut eller pusselbitar.

Lucka till!